Hyra ut i andra hand

Att upplåta lägenheten åt någon annan under en viss period innebär en andrahandsuthyrning. 

Andrahandsuthyrning kräver hyresvärdens samtycke och en skriftlig ansökan ska göras. Ansökan ska göras i god tid innan andrahandsuthyrningen påbörjas.
Ärenden behandlas efter ankomstdatum.

Hyr du ut i andra hand utan tillstånd av hyresvärden kan du såväl som andrahandshyresgästen riskera att bli vräkta.

Har du fått godkänd andrahandsuthyrning gäller den endast för den person/period som du uppgav vid ansökan. Sker någon ändring ska ny ansökan lämnas in, i god tid.

Som förstahandshyresgäst är du fortfarande ytterst ansvarig för din lägenhet trots att du inte bor i den under andrahandsuthyrningen och du riskerar att bli vräkt om inte din hyresgäst sköter sig. Gör därför en grundlig undersökning av personen du tänker hyra ut till. T ex genom att ta referenser och/eller göra en kreditprövning.

Ett skriftligt avtal om andrahandsuthyrning bör upprättas mellan dig och den person du hyr ut till, förslag till avtal finns bl a på Hyregästföreningens hemsida.

Ett samtycke till andrahandsuthyrning innebär inte att något hyresförhållande uppkommer mellan hyresvärden och andrahandshyresgästen. Om förstahandshyresförhållandet upphör, måste andrahandshyresgästen flytta. Andrahandshyresgästen har inte heller någon rätt att ta över förstahandshyreskontraktet.

  • Blanketten skickas vanligtvis inom ca 3 arb.dgr (skickas med vanlig post).